Hvordan HoloLens kan ændre din måde at arbejde på

af Sopra Steria Danmark
| Læsetid: minutter

Hvad HoloLens egentlig kan og hvilken værdi denne teknologi kan give, kan være svært at beskrive på en måde hvor man får øje på alle mulighederne. Måske fordi det er en ny dimension af muligheder, som kan være svær et visualisere, men der er ingen tvivl om at HoloLens og Mixed Reality kommer til at blive en stor del af vores digitale fremtid. Men som nævnt kan det være svært at beskrive de mange muligheder som kommer med HoloLens, så derfor mener jeg det er bedst med demonstrationer.

Vi har før, og gør det gerne igen, givet demonstrationer sammen med en kop kaffe til interesserede virksomheder, så de kan få lov til at prøve brillerne, og på den måde vise og visualisere de mange muligheder.

Kort sagt, så er Augmented Reality en fantastisk platform til at visualisere information på en måde, som man ikke ellers kunne. Planlægning, samarbejde, og vedligeholdelse er de nogle af de områder, hvor HoloLens giver god mening at bruge og kan ændre din måde at arbejde og modtage information på. Her er et par eksempler på de mest oplagte:

Visualisering af byggeprojekter:

Har du brug for at se, hvordan din bygning ser ud, når den er færdig? Tegnede arkitekturtegninger kan hurtigt blive uoverskuelige og 3d modeller afbilledet på en flad tegning giver sjældent et godt billede af slutresultatet. Vi har udviklet en løsning til Thorshavn kommune hvor vi med HoloLens kunne visualisering et lejlighedskompleks i bybilledet i Thorshavn. Her lagde vi 3D modellen af den planlagte bygning ind i HoloLens, så kan de involverede, gennem HoloLens, kunne se bygningen placeret i bybilledet som om den allerede var færdigbygget. Det gav alle som var involveret i projektet et langt bedre og mere realistisk billede af hvordan dette byggeprojekt ville påvirke og ændre deres omgivelser, hvilket i dette tilfælde fremskyndede godkendelsesprocessen betydeligt. Siden da, har vi arbejdet på en løsning, der dynamisk tillader tilføjelse af nye bygningshologrammer, så løsningen nemt kan tages i brug til fremtidige projekter. 

Planlægning af skibstransport:

Vi har også flere eksempler på fragtselskaber, der planlægger lastning af deres enorme fragtskibe med Augmented Reality. For i stedet for at gå rundt med målebånd og sætte krydser med spraymaling og så håbe på at det hele går op. Så kan én mand med en HoloLens, der har en digital tvilling af skibet, lave hele planlægningen for HoloLens holder styr på skibets størrelse og holder opmålingen op imod det, som skal læsses og sørger for at der ikke sker fejl på grund af unøjagtigheder i opmålingen. Samarbejdet med HoloLens reducerer kraftigt det antal personer, som er påkrævet til sådan en proces, og reducerer antallet af fejlopmåling, optimerer, og udnytter pladsen, så der kan komme flest mulige containere med på skibet.

Planlægning af større operationer:

HoloCare er et norsk selskab stiftet som et samarbejde mellem Sopra Steria Norge og Oslo Universitet. Med en kombination af Augmented Reality og Artificial Intelligence, kan lægerne og de medicinstuderende omforme en CT-scanning, og med MRI-scanning under opbygning, til en 3d model, som giver et langt mere tydeligt billede og en bedre visualisering af, organer og knogler end man kan se på en lystavle med de traditionelle scanningsbilleder. Lægerne kan hurtigere få et overblik over hvad der er galt, og derfor hurtigere komme i gang med en operation. 

HoloCare giver mulighed for at tegne og måle på 3d modellerne, blandt andet til at lave 3d designs af ”propper” til folk der lider af et ”hul” i hjertet. Forhåbningen med denne funktionalitet er, at man potentielt ikke længere behøver åbne brystkassen på patienten for at kunne måle og designe proppen til dem. Men at det i stedet ville kunne gøres inden operationen, hvilket kan nedsætte både operationens risiko, og dens omfang.

X-Ray:

Med en kombination af QR-koder og digitale tvillinger, så kan man lave en simuleret ”x-ray vision” med Augmented Reality. Dette kan betydeligt eliminere unødvendige arbejdsprocesser og spare tid hvor man skal lede efter bestemte komponenter. Vi har bl.a. snakket med Falck, der var interesserede i idéen om ”X-Ray” på moderne biler, så i tilfælde af uheld hvor de skal skære tilskadekomne ud af bilen, virtuelt og i realtime kan se bilens konstruktion og dermed undgå at skære i elektriske komponenter, som potentielt kan være farligt for alle parter.

Remote Assist:

Har du akut brug for en ekspert, som ikke er on-site og er der ikke tid til at vente på at de rette eksperter bliver transporteret on-site? Med Remote Assist, kan eksperten se hvad du ser, og give instrukser og vejledning i form af visuelle hjælpemidler som arbejdstegninger, diagrammer eller video og meget andet. Der har været stor interesse fra bl.a. boreplatforme i Norge, hvor de hurtigt kan stå i problemer, men ikke har den rette maskine-ingeniør på platformen og i stedet for at vente på helikopteren flyver derud, så ville det kunne klares med en HoloLens og et enkelt Teams opkald.

HoloLens er et super velegnet stykke udstyr til at visualisere kompleks information, udføre praktisk træning i realistiske arbejdsforhold, støtte medarbejdere on-site og udføre vedligeholdelses- og serviceopgaver med Remote Assist. HoloLens giver også mulighed for at vise tutorials og instruktioner direkte i brillen og i real time, hvilket gør dem til en meget velegnede til on-the-job eller hands-on træning og onboarding. Mesh-frameworket muliggør også at dele Augmented Reality -oplevelser, hvilket yderligere giver brugerne mulighed for at samarbejde frit på tværs af platforme.

Artiklen er skrevet af tidligere Sopra Steria ansat Mikkel Olsen

Vil du vide mere om HoloLens og hvordan Mixed Reality kan ændre måden i arbejder på og løfte din virksomhed, så kontakt os på +45 61 77 70 70 eller på mail: rasmus.halvor@soprasteria.com

Kontakt os

Du kan også læse andre relevante artikler om HoloLens her.

HoloLens: Projekt Thorshavn Hvad er HoloLens? HoloLens & Mixed Reality

Search