Hvad er HoloLens?

af Christer Rauh - Marketing
| Læsetid: minutter

HoloLens er Microsofts hoved monterede Mixed Reality (MR) enhed. Det er en selvstændig enhed du sætter på hovedet med et visir du trækker ned over dine øjne, som med en indbygget computer og indbygget Wi-Fi fungerer som klient for data på selve enheden, Azure-skyen eller internettet generelt. Dens hoved monterede skærm giver brugerne mulighed for at røre ved, gribe og flytte hologrammer på en måde, der føles naturlig og som om de reagerer på virkelige objekter. Det gør det muligt for brugeren at kombinere både virkelige og virtuelle objekter og producere nye simulerede miljøer og visuals, hvor fysiske og digitale objekter interagerer i realtid.

Hvad kan du bruge HoloLens til?

Der er næsten uendelige muligheder ved at bruge Mixed Reality. Eksempelvis er der allerede tests i gang med brugen af Mixed Reality i undervisning. Blandt andet så medicinstuderende kan udfordre fysikkens grænser og gå ind i kroppen og nærstudere bakterier og vira eller foretage en virtuel operation. Dette er bare et af mange brugerscenarier for brugen af HoloLens og Mixed Reality.

Uddannelse: Næsten alle brancher og uddannelsesinstitutioner kunne bruge mixed reality-værktøjer til at hjælpe med at uddanne elever og medarbejdere. Eksempelvis kan knappe og dyre materialer begrænse elevers mulighed for at afprøve og øve opgaver, især i medicinske uddannelser. Da videostreaming og optagelser kan have begrænset uddannelsesmæssig værdi, kan den visuelle kvalitet af Mixed Reality gøre det lettere at skelne komplicerede anatomiske eller tekniske strukturer, hvor de er placeret, interagere med dem og forstå hvordan de relaterer til hinanden, især i den menneskelige krop. Det giver langt større forståelse overfor kompliceret information og at man kan få afprøvet teknikker, processer eller øvelser hands-on.

BAE Systems brugte Mixed Reality til at forbedre deres batteriopbygningsproces med 40%. Her viste brillerne en holografisk skabelon, der hjalp fabriksarbejdere med at visualisere alle trin i processen. Det gav et godt og struktureret overblik og mulighed for at uddanne mange med hands-on træning i real-time og on-site.

MS HoloLens Healthcare - Sopra-Steria

HoloCare: Historien bag HoloCare går tilbage til efteråret 2016, hvor Oslo Universitetshospital og Sopra Steria startede et banebrydende forskningsprojekt for at udvikle kliniske applikationer baseret på Microsoft HoloLens. Ved hjælp af Microsoft HoloLens-briller kan et virtuelt objekt, såsom en 3D-model af en patients organ, overlejres på patienten. På den måde vil kirurgen kunne se det virtuelle organ under operationen og potentielt have større sandsynlighed for at udføre en vellykket operation. I øjeblikket bruges HoloCare-apps på universitetshospitaler, hvor der er stor interesse for brugen af HoloLens i forskningssammenhæng. Vi har præsenteret vores HoloCare-løsninger på alle de større markeder i Europa, og senest på den internationale Medica-messe i Düsseldorf.

Sundhedspleje: Forestil dig at læger kunne se og dele patientjournaler og data i en mere interaktiv form med Mixed Reality, end det er muligt med 2D-diagrammer og bringe medicinske scanninger ind i den ”virkelige verden”, hvor de kan flyttes rundt og manipuleres. Så kan de være med til at planlægge mere nøjagtige operationer og dermed bedre behandlinger. Som førnævnt kunne medicinstuderende modtage undervisning via mixed-reality-applikationer og dermed være bedre udrustet til en operation, fordi de har set og prøvet det før i real-time og ikke kun læst om det.

 Microsoft HoloLens - Mixed-Reality - Sopra Steria


Engineering/konstruktion: Med Mixed-reality-enheder kunne ingeniører få mulighed for at arbejde og rådgive i en konstruktionsfase eller lave 3D-modellering, før der bruges nogen udgifter på arbejdskraft, materialer og rejseudgifter. Forestil dig et skib ude på åbent hav med en defekt motor, som serviceteknikeren på skibet ikke kan reparere alene eller ikke har de nødvendige kompetencer. Her kan en specialist via brugen af HoloLens vejlede, vise processen og udføre en fjern reparation i samarbejde med serviceteknikeren.

Fremvisning af byggeprojekter. Sopra Steria lavede et projekt med visualisering af et lejlighedskompleks i Thorshavn Kommune. Dette gav en langt bedre forståelse for alle involverede, da de kunne se bygningens tiltænkte placering og udtryk i naturlige omgivelser og fra flere vinkler inden opførsel. Det gav bedre dialog og større inddragelse af borgere i byggeprocessen. Det var også muligt med HoloLens at skifte bygninger ud på lokationen, for at se flere bygninger fra andre arkitekter, samt bygninger med eksempelvis flere etager.

Microsoft HoloLens - Remote Assist - Sopra_Steria


Remote Assist / Fjernarbejde : Medarbejdere fra enhver virksomhed kan samarbejde med kunder eller andre kolleger, selv når de ikke er på samme sted ved at bruge Mixed Reality. Sprogbarrierer kunne problemfrit overvindes ved at bruge oversættelsesapplikationer, der kunne oversætte sprog i realtid. Japan Airlines bruger et HoloLens til at hjælpe med at uddanne deres ingeniører uden at skulle besøge en hangar. NASA arbejdede sammen med Microsoft om at skabe OnSight-softwaren, der hjælper videnskabsmænd og ingeniører med at være virtuelt til stede på Mars, mens de stadig er meget på Jorden. Så hvis du var imponeret over videokonferencer og Skype-opkald, vil dine møder i Mixed Reality være virkelig imponerende.

Microsoft HoloLens Remote Assist - Sopra-Steria


Sport/underholdning: Fra koncerter, hvor dine yndlingsmusikere interagerer med digitale rekvisitter, til at se handlingen i en fodboldkamp, ​​der ser ud til at blive spillet i din stue. I øjeblikket bliver der udviklet på mange mixed-reality-apps, der kan skabe disse og lignende oplevelser. For flere år siden kunne PGA Tour-fans bruge en app med en 3D-gengivelse af golfbaner. Touren sørger også at bruge HoloLens til turneringsopsætning og golfbanedesign, mens spillere kan forberede deres strategi ved hjælp af mixed reality i god tid, før de rammer deres første runde på golfbanen.

Hvilken værdi kan HoloLens tilføre?

En virksomhed eller en specialist kan nu "være til stede, uden egentlig at være til stede". Det sparer både tid og ressourcer, da specialisternes spildtid på transport er fjernet. Hurtigere respons på hasteopgaver og øget kapacitet til feltopgaver, da teknikeren hurtigt kan yde assistance gennem brillen. Hvilket i sidste ende, og i disse CSR-tider, også giver et reduceret klimaaftryk med færre fly og mindre transport. Det giver også mulighed for at kunne assistere med direkte ekspertviden i en evt. pandemi situation da der, som førnævnt, ikke altid er behov for at være til stede.

Sopra Steria har erfaringen

Sopra Steria kan give indsigt i at kortlægge processer og brugerbehov (use cases), og vi kan udarbejde koncepter gennem proof of concept (POC), pilot og udrulning. Vi er også de rigtige til at vejlede og assistere med at opsætte enheder med interaktionsteknologi og vi har ressourcer, der kan drive og vedligeholde systemerne. Vi har rettighederne til at sælge HoloLens 2 udstyr, og vi kan levere HSE-godkendte briller integreret i hjelme.

Vil du vide mere om HoloLens eller Mixed Reality og hvordan det kan tænkes ind og hjælpe din forretning, så kontakt os på +45 61 77 70 70 eller på mail: rasmus.halvor@soprasteria.com

Kontakt

Search