Europeiske Union: Nye værktøjer styrker EU i kampen mod kriminalitet

Europeiske Union: Nye værktøjer styrker EU i kampen mod kriminalitet

Schengen-landene ruster kraftigt op i bekæmpelsen af kriminalitet. Informationssystemet SIS II giver politi- og toldmyndigheder mulighed for at oprette advarsler og dele information mellem 29 lande.

Ole-Marius-Steinkjer
Steria har opbygget Schengen Information System II (SISII) fra bunden i nært samarbejde med EU-Kommissionen, fortæller Ole Marius Steinkjer, forretningsudvikler for biometri i Sopra Steria.

Siden april 2013 har de norske myndigheder delt varsler, arrestordrer og biometriske oplysninger med en række europæiske lande. Politiet har foretaget næsten 4,7 mio søgninger i SIS II i løbet af de første otte måneder.

- Det er et godt eksempel på Sopra Sterias evne til at levere multinationale løsninger i stor skala. Vi har opbygget SIS II helt fra bunden, i tæt samarbejde med EU-Kommissionen, siger Ole Marius Steinkjer, forretningsudvikler for biometri i Sopra Steria

Norge blandt de første

Han fortæller, at fremtiden for hele Schengen-systemet, med rejse uden pas mellem 29 europæiske lande, er afhængig af god informationsdeling mellem landene. Schengen Information Systemet (SIS) har eksisteret siden 90'erne og har været et meget værdifuldt redskab for til politi, toldvæsen og immigrationsmyndigheder. I april sidste år fik det vigtige system en gennemgribende opgradering.

Den centrale del af SIS II blev leveret i 2013, mens de 29 Schengen-lande tilkobler deres nationale systemer kontinuerligt. Norge tilsluttede sig kort efter det nye system blev tilgængeligt.

Et kraftfuldt værktøj

SIS II gør det lettere for de politimyndigheder i Europa at dele informaion om kriminelle aktiviteter. Sidste år udførte norsk politi hele 4.660.082 søgninger og lagde 68 794 opdateringer ud i systemet.

- Norsk politi har fået et stærkt værktøj i kampen mod kriminalitet. Det nye system betyder mere stabil drift og ledelse, noget der giver øget effektivitet. Desuden giver det meget hurtigere og mere robust søgning op imod SIS II-basen, siger Steinkjer.

Boost for biometri

Opgraderingen til SIS II er problemfri og giver Schengen-landene adgang til et væld af nye funktioner. Blandt andet kan europæiske myndigheder nu dele biometriske data. Steinkjer fortæller, at interessen for at bruge biometri til identifikation er steget internationalt. - Dette er et effektivt virkemiddel til at forhindre og afsløre identitetstyverier. Desuden kan biometriske data spille en vigtig rolle, når det kommer til papirløse personer, siger Steinkjer.

En anden forbedring i SIS II er muligheden for at forbinde advarsler til bestemte personer, køretøjer og andre objekter. - Lad os sige, at en bil er stjålet i Norge. Norsk politi indberetter en advarsel i SIS II og forbinder det med bilens registreringsnummer. Når bilen så standses i en hastighedskontrol i Tyskland dukker advarslen op, når politiet kontrollerer registreringen. På den måde får vi en hurtig anholdelse og beslaglæggelse, siger Steinkjer.

Pressekontakt

kbe_120x120Kristin Blix-Elton

Marketing- og Kommunikationsdirektør, Skandinavien
Tlf: +47 970 28 616
E-mail: kristin.blix-elton@soprasteria.com