Det norske olieselskab: Fra udforskningsaktør til fuldgyldigt olieselskab

Det norske olieselskab: Fra udforskningsaktør til fuldgyldigt olieselskab

Det norske olieselskab går fra at være en udforskningsaktør til at blive et fuldgyldigt olieselskab. Sopra Steria har fået ansvaret for drift og application management og skal bidrage med ekspertise inden for en række forskellige fagområder.

Store fund på feltene Ivar Aasen og Johan Sverdrup gør, at Den norske er ved at blive en væsentlig aktør på norsk sokkel. For at undgå vokseværk spiller IKT en afgørende rolle.

En utrolig udviklingsproses

- Vi er på en fantastisk rejse fra at være en mindre aktør til at blive et fuldtgyldigt olieselskab. Sammen med Sopra Steria skal vi nå vores mål, siger IT-direktør Lars-Erik Ydstie i Den norske.

I begyndelsen af 2013 underskrev olieselskabet en kontrakt ud over det sædvanlige med Sopra Steria. I aftalen, som er indgået for op til ti år, overtager IT-konsulentselskabet ansvaret for infrastrukturdrift og forvaltning af over 200 applikationer. Desuden skal Sopra Steria yde teknisk ekspertise inden for industriel IT, sikkerhed, interaktion og erhvervelsesprojekter.

- Outsourcingkontrakten med Sopra Steria er strategisk vigtigt for Det norske. IKT er en forudsætning for virksomhedens succes med opgaver indenfor efterforskning, udvikling og produktion, fastslårt Ydstie.

Milepæle står i kø

Milepælene er mange for Det norske. Først udvinning på Ivar Aasen-feltet i midten af Nordsøen. Derefter udbygning af det enorme Johan Sverdrup-felt. Omkring 80 procent af markedsværdien for Den norske stammer formegentlig fra selskabets beholdning i Johan Sverdrup. Det er for at realisere disse værdier, at Det norske nu sætter et voldsomt tempo.

DNO_01_570x325
Udforskningsoperationer er dyre, og en enkel boring kan koste flere hundrede millioner. Så er det vigtigt, at geologerne har kontrol på alle data, før man sætter i gang (Foto: Den norske).

Fra supportfunktion til strategisk støtte

- Da jeg startede i Det norske i 2008, blev IT-afdelingen afgjort ses som en støttefunktion, en bestiller af drifttjenester. Punktum. Nu har vi en helt anden holdning. Jeg har været med i gennemgående ændringer i selskabet, og vi er ikke færdige. Det er en fantastisk udfordrende rejse, siger Ydstie.

Han anser sig selv som over gennemsnittet hvad angår opdatering om vigtige planer og begivenheder selskab. Der er masser af ting at holde styr på i Det norske. Der er tre udforskningsmiljøer spredt rundt om i landet - i Trondheim, Harstad og Oslo. De deler de samme data, flere hundrede terabytes, over en infrastruktur, som Sopra Steria leverer.

- Seismiske data udgør den største mængde af vores storage. Mængden stiger konstant, fordi værktøjerne udvikler sig og lagrer større mængder data. Det giver et bedre grundlag for geologerne, men større udfordringer for os på IKT. Vi skal sikre geologerne den kapacitet og tilgængelighed, de har brug for. Så er det vigtigt, at vi faktisk forstår applikationerne, der bruges, siger Ydstie.

 

Pressekontakt

kbe_120x120Kristin Blix-Elton

Marketing- og Kommunikationsdirektør, Skandinavien
Tlf: +47 970 28 616
E-mail: kristin.blix-elton@soprasteria.com