Hvordan lykkes du med gevinstrealisering?

af Sopra Steria Danmark
| Læsetid: minutter

Det er et kendt faktum, at det ikke er så ligetil at få de ønskede effekter ved forbedringsprojekter. I teorien kan det synes fint, men i praksis er det ofte ganske vanskeligt. Alligevel er der retningslinjer, der kan gøre vejen til succes meget lettere.

Her er tre specifikke tips:

1. Vid hvor du skal hen

Godt gevinstrealiseringsarbejde kræver et forudgående og solidt strategiarbejde. Når strategien er god og klar, og alle er enige om, hvordan succes ser ud, er det lettere at planlægge, hvordan man skal høste de fordele, der er i tråd med den overordnede retning. Forankring hos nøglepersoner bliver lettere, fordi man således snakker realisering af strategi og ikke igangsætning af selvstændige tiltag. Gevinstrealiseringsarbejdet vil på denne måde understøtte virksomhedsstrategien og bidrage til at realisere de forretningsmæssige mål.

2. Hav de rette kompetencer

Logikken og matematikken knyttet til forbedringsarbejde er enkel. Du skal blot tilføje eller reducere et parameter, og så kommer der noget ud af det i den anden ende. I teorien findes der et facit. Desværre er gevinstrealisering i praksis lidt mere komplekst end som så. Vi skal bevæge os ud over Excel for at skabe en reel forandring. Det kræver kendskab til realisering af gevinster, og det kræver kendskab til ændring af menneskers adfærd. Ledere er nødt til at vide eller forudsige, hvordan organisationen bliver påvirket af de ændringerne, man står over for, og derefter skræddersy nogle tiltag baseret på det. Dette vil gøre ledere, projektledere, medarbejdere og organisationer stærkere og bedre forberedt på opgaven.

3. Husk at ændringen ikke sker af sig selv

Det er personerne, der arbejder ude i “marken”, dem der møder brugerne eller kunderne og arbejder i linjen, som står for en stor del af arbejdet med forandring. Det er de personer, der bliver nødt til at gøre tingene på en anden måde, der måske ikke altid oplever det som værende bedre. Forandring er som regel smertefuldt og linjen skal stå igennem det. Ejerskabet af de gevinster man ønsker at realisere, bliver således afgørende. Især for linjeledere som overfor deres medarbejdere skal kommunikere, hvorfor forandringen sker, og derefter mobilisere dem til forandring.


Desuden er det smart at være forberedt på, at forandringsprocesser ofte er tidskrævende, og processen kan involvere op til flere bakker, før man når målet. Når man er opsat på dét, og kan planlægge rundt om det, kan svære tiltag synes lidt mindre skræmmende – heldigvis.

Forfatter er Marie S. Lundeland som er ansat i Sopra Steria i Norge som seniorkonsulent inden for Organisation and Change, hvor hun arbejder som rådgiver i udviklings- og forandringsprojekter.

Search