Kværner: Fuld kontrol over estimeringsprocessen med ny applikation

Kværner: Fuld kontrol over estimeringsprocessen med ny applikation

Kværner havde et behov for en mere transparent og automatiseret sporbarhed i omkostningsestimaterne for opførelse af platforme. Løsningen blev en helt ny applikation baseret på Kværners eksisterende modeller.

Frode Strand og Marcus Shalin Pettersen smiler ved en monter som viser en modell av en oljeplattform.

KOMPLEKSE PROCESSER: Sopra Steria har i samarbejde med Kværners estimeringseksperter haft stort set frie tøjler til at udvikle en applikation til omkostningsestimering fra bunden. Her Chief Information Officer i Kværner, Frode Strand, og Sopra Sterias Projektleder Marcus Sahlin Pettersen. Foto: Hanne Kristine Fjellheim / Sopra Steria

 

- En detaljeret kalkulation er et meget omfattende arbejde. En platform består af flere millioner dele, og mange tusinde tons materiale. For at vi skal kunne være i stand til at designe og bygge den færdig i løbet af 36 måneder efter den kvalitet som forventes af en leverance fra Kvæerner, er det absolut nødvendigt at have kontrol over alle udgiftsposter allerede i tilbudsfasen, siger Chief Information Officer i Kværner, Frode Strand.

Udfordringen

Kværner har traditionelt bygget sine omkostningsoverslag i regneark, som er udviklet af nøglepersoner med høje kvalifikationer. De regneark kan være vanskelige at sætte sig ind i manuelt, og nøglepersonerne har gjort alle estimater i modeller implementeret i disse. På trods af en veludviklet estimeringsmodel, kunne den give udfordringer, når det kom til kommunikation.

- De komplicerede modeller gjorde det krævende for ledelsen at følge den løbende udvikling i estimaterne, især hvis mange forskellige justeringer blev foretaget parallelt. Vores behov var derfor, at finde en løsning, som kunne visualisere og kommunikere detaljerne i estimaterne på en tydeligere måde, siger Strand.

Løsningen

Løsningen blev at udvikle en applikation i samarbejde med Sopra Steria. Ved hjælp af en avanceret datamodel og rig funktionalitet i applikationen, blev logik og terminologi fra regnearksmodellerne implementeret og videreudviklet i en .NET-applikation.

Sopra Sterias Marcus Sahlin Pettersen har ledet projektet, og han siger, at udviklingen af den nye applikation har været en spændende rejse:

Bygning af olieplatforme er komplicerede processer i et kompleks domæne. Sopra Steria har i samarbejde med Kværners estimeringseksperter haft stort set frie tøjler til at udvikle denne applikation fra bunden. Dedikerede udviklere har været en forudsætning for at kunne levere det rigtige produkt på det rigtige tidspunkt. Udviklingsteamet har taget ansvar, og det har været både givende og lærerigt at lede et så kompetent team gennem denne proces.

I den nye applikation har estimatoren et godt overblik over, hvad der foregår, mens han arbejder. Al direkte input i applikationen kan automatisk generere indirekte omkostninger som øget risiko eller øgede tillægsydelser såsom stilladsbyggeri, kraner, arbejdsledere og andet.

Applikationen understøtter også forskellige rater til enhver tid, afhængig af om du ønsker at bygge platformsmodulerne i Norge, Polen, Asien, eller andre steder. Denne fleksibilitet, sporbarhed og automatisk hjælp til udregning, gør Cost Estimate Model (CEM) til et kraftfuldt værktøj, som estimatorerne og koncernledelsen kan bruge til at træffe kvalificerede valg i en hektisk tilbudsproces.

Frode Strand, CIO, viser frem applikasjonen på PCen sin.

TILFREDS: Chief Information Officer i Kværner, Frode Strand, viser applikationen CEM. - Vi kunne ikke have gjort dette uden konsulenter med specialviden, siger han. Foto: Hanne Kristine Fjellheim / Sopra Steria

 

Resultat
CEM-applikationen er i dag det vigtigste arbejdsredskab for Kværners estimeringsteam. De positive tilbagemeldinger har ikke været længe undervejs.

– Estimeringsansvarlig i forretningsområdet ‘Topsides’ kom til mig efter at applikationen havde været i brug i et par måneders tid, og sagde, at han aldrig vil gå tilbage til de tidligere regnearksmodeller. Vi tager dette som en stor tillidserklæring, når det kommer fra en mand, der har haft regneark som sit vigtigste arbejdsredskab i de seneste 20 år, siger Sahlin Pettersen.

Frode Strand er også godt tilfeds med resultatet:

- Vi mener allerede, at dette projekt er en succes. Vi ser, at den nye applikation giver koncernledelsen en ekstra tryghed i alle faser af estimeringen, siger han.

Førende transformationspartner

Sopra Steria vil fortsat arbejde med et udviklingsteam hos Kværner til at videreudvikle applikationen CEM.

- Vi kunne ikke have gjort dette uden konsulenter med specialviden. Sopra Steria har vist sig at være en partner, man kan stole på. Teamet har været hurtige til at reagere, været løsningsorienterede, og Sopra Steria har stillet dygtige konsulenter til rådighed, der får opgaven løst, siger Strand.

Sopra Sterias medarbeidere på besøk hos Kværners verft på Stord. En mann ser utover verftet.

ON-SITE: Sopra Sterias konsulenter på Kværners værft på Stord for at få indsigt i byggeprocessen af platformene. Foto: Jon Leirdal / Sopra Steria

 

Om Kværner

Kværner er en førende, specialiseret leverandør af ingeniørydelser, indkøb og fabrikationsydelser (EPC) til offshore olie- og gasplatforme og onshore landbaserede anlæg. Kværner ASA består af både datterselskaber og associerede selskaber ("Kværner gruppen"), og er en international leverandør og foretrukket partner for olie- og gasoperatører, samt andre ingeniør- og fabrikationsselskaber. Kværner og selskabet omkring 2900 HSE-fokuserede og erfarne medarbejdere er anerkendt for planlægning og gennemførelse af nogle af verdens mest krævende projekter.

I 2014 havde Kværner gruppen en samlet omsætning på næsten 14 mia. norske kroner. Selskabet havde en ordrebeholdning per 30. juni 2015 på 17,7 mia. norske kroner.

Kvaerner er noteret på Oslo Børs under tickerkoden "KVAER". For mere information se: www.kvaerner.com

 

 

Pressekontakt

kbe_120x120Kristin Blix-Elton

Marketing- og Kommunikationsdirektør, Skandinavien
Tlf: +47 970 28 616
E-mail: kristin.blix-elton@soprasteria.com